2017. november 5., vasárnap

Rozsos-zabos házikenyér



A szünetben többek között sor került erre a finom, tartalmas kenyérre is, ami hétvégére került a vacsoraasztalra. 
Nem mindenki szereti a sűrűbb, gépben sült kenyereket, pedig nagyon sokféle változatban elkészíthetőek, finomak, izgalmasak, nálunk gyorsan elfogynak.
Van, hogy végig a kenyérsütő gép dolgozik, de van, hogy csak a tésztát készítem vele, és sütőben fejezem be a sütést, ahogy most is. 
Kicsit más formában már mutattam, de leírom újra, hogy ebben a változatban is meglegyen.

A hozzávalókat ebben sorrendben teszem a gépbe:
300 ml víz
75 ml olívaolaj
300 gr búzaliszt
100 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
2 tk só
1 tk cukor
2 csomag Dr Oetker szárított élesztő
A tetejére: kevés zabpehely, durva szemű só

Nálunk tésztakészítő fokozaton kb. másfél óra, míg elkészül. Pár perc elteltével, mikor már kissé összeállt a tészta, beleszórok még 100 gr nagyobb szemű zabpelyhet. 

Mikor kész, óvatosan lisztezett deszkára borítom és vagy megformázom kissé kézzel és sütőpapíros tepsire teszem, vagy ilyen hosszúkás formába helyezem. 

Megkenem egy kis vízzel, a tetejét megszórom zabbal, és durva szemű sóval.
Előmelegített légkeveréses sütőben 160 fokon 25-30 perc alatt meg is sül.





1 megjegyzés:

  1. Névtelen6/11/17 18:50

    Kedves Modeszta!Tetszik a sütőforma,nagyon mutatós.Sajnos még nincsen ilyenem,jénai formában szoktam sütni,mivel kenyérsütőm sincs,de mindig sikerül a sütőben is.Minden héten készítek valamit,pedig a lányok már ugye nem laknak velünk, de kettőnknek is jó.Ha jönnek,van kívánság,(pedig ők is már jókat sütnek).Most hétvégén is nem tudtuk eldönteni melyik legyen,így kétféle lett,ami azért hamar elkészült.Diósak voltak,és még a maradék (hab-dió),pár habcsók is lett.Kávé-tea mellé szeretjük a "szárazabb"sütiket,és még munkába vinni is jók.Nem tudom,kalács recepted milyen van, de ha szeretnéd,szívesen küldők azt is.Sok receptem Vas megyéből van (Unokanővér).Gyönyörűeket és finomakat készít.Biztos siker!Szép hetet kívánok!Szeretettel:Judit

    VálaszTörlés